Соништа и предизвици: Патот до величината за ФК Шкупи

Споделете:

Човекот пред да почне со работа прво прави планови и сонува за таа работа, овој пат го започнавме и со соништата за ФК Скопје. Нашите соништа не се мали и чекор по чекор се движиме кон овие соништа. Се надевам дека со Божја помош ќе го однесеме ФК Скопје таму каде што му е местото. Сепак, заедно ќе ги оствариме нашите соништа, бидејќи во овој тридневен свет ЛУЃЕ УМИРААТ А ДЕЛАТА ОСТАНУВААТ.

Првиот сон ни беше да го освоиме првенството и Господ ни овозможи. Моментално сме на пат кон втора титула по ред, но оваа година минуваме низ попредизвиклива и потешка сезона од лани. Вистина е дека имаме многу добар тим. Ако го разбереме нашиот квалитет и покажеме вистински перформанси со Божја помош повторно ќе бидеме шампиони.

За жал, оваа година имаме проблеми во себе, а не од нашите конкуренти. За најмал пример, се збогувавме со пехарот на купот, бидејќи тимот што отиде на првенство поради настаните предизвикани од други, со недели не можеме да играме на наш терен, а тие што го предизвикаа ова и тие се нарекуваат себеси Навивачи на ФЦ ШКУПИ. Добро знаеме дека вистинските навивачи на ФЦ ШКУПИ не би направиле такво нешто и нема да му наштетат или да го предадат тимот. Отсега ќе дадеме се од себе никој да не му наштети на ФЦ ШКУПИ.

Ние ги кажавме нашите соништа, нашите соништа не се само да станеме шампиони. Нашиот сон е да станеме познат клуб во Европа и фудбалскиот свет и клуб кој ќе ги направи горди вистинските фанови на ФЦ ШКУПИ. За ова напорно работевме во последните четири години, без разлика дали се нашите колеги во Скопје или нашите колеги во канцеларијата во Истанбул. Но, ние отсекогаш велевме дека за да бидеме навистина одлични, сите што се грижат за овој клуб мора да се соберат и да ги стават рацете под овој тежок камен.

Им благодариме на нашите пријатели кои се и беа со нас. Но, досега, со жалење можеме да кажеме дека никој освен неколку пријатели не биле со нас на овој пат. Се разбира, овде повеќе зборуваме за духовното отколку за материјалното. Некои луѓе рекоа „мора да направат се затоа што го купија клубот“ за нас. Веќе со години правиме се и тоа се покажува со постигнатото. Но, никој не може да го земе овој клуб на свои раменици и да го однесе никаде. Овој клуб е клубот на Чаир и овој клуб е клуб на оние кои го сакаат ФК Скопје. Ова е фудбалскиот клуб и надежта, радоста, тагата на оние кои го сакаат овој клуб. Ако се грижиме за овие луѓе, мора да бидеме заедно. Секој може да има мислења и тие можат да бидат различни. Без разлика, ајде сите да се приклучиме на ФК Скопје и заедно да го изодиме овој пат, затоа што така станува голем клуб, така се остваруваат големите соништа. Причеста се случува кога секој ќе ги стави рацете под карпата.

АЈДЕ ДА ОДИМЕ СИТЕ ЗАЕДНО по овој предизвикувачки пат кон нашите соништа. Да им го претставиме одличниот ФЦ ШКУПИ на фудбалските фанови ширум светот. Да оставиме клуб и наследство со кое ќе се гордеат нашите деца. За да бидеме клуб, мораме физички да се развиваме многу. Објектите за обука се за нашите деца и да ги подигнеме со силна основа за иднината. Ним им треба леснотија за да напредуваат. Почнавме да работиме на добра структура. Како прв чекор почнавме да додаваме професионалци за кои веруваме дека ќе придонесат и ќе произведат повеќе, бидејќи како и секогаш, ќе продолжиме да даваме се од себе за да го направиме нашиот клуб силен во секоја смисла. Знаеме дека придобивката од ваквиот развој на настаните ќе биде голем придонес не само за ФК Скопје туку и за фудбалот на земјата.

Нашиот сон е ФЦ ШКУПИ да игра на натпревари од европските групи. Како може клуб чии капацитети и физички услови не се добри да го постигне ова или да го зголеми успехот? Токму на тоа мислиме. Да бидеме заедно, да чекориме заедно по овој тежок пат. Вратата ни е секогаш отворена за идеи и соработка кои ќе ни излезат на патот. И како последен збор, овој клуб е за сите нас.

Топли поздрави

Во име на управата на клубот

Olgun AYDIN.

Други написи
БИ МОЖЕЛО ДА ВЕ ИНТЕРЕСИРА
2021/22

ШАМПИОН НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

1998/99

ШАМПИОН НА МАКЕДОНИЈА

1999/00

ШАМПИОН НА МАКЕДОНИЈА

2000/01

ШАМПИОН НА МАКЕДОНИЈА

1995/96

ПОБЕДНИК НА КУП НА МАКЕДОНИЈА

1999/00

ПОБЕДНИК НА КУП НА МАКЕДОНИЈА

2003/04

ПОБЕДНИК НА КУП НА МАКЕДОНИЈА

СПОНЗОР